Ik wil zwanger worden

 
Home Favorieten Contact
        

Het effect van leeftijd op je vruchtbaarheid


De maandelijkse kans dat je zwanger wordt gemeten naar leeftijd.

Door werk, opleiding en niet te vergeten anticonceptie is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen de afgelopen decennnia enorm toegenomen. Op dit moment is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland haar eerste kind krijgt 29,4 jaar.

In de jaren 70 van de vorige eeuw lag dat gemiddelde maar liefst vijf jaar eerder. Vrouwen waren toen gemiddeld 24,1 jaar oud toen zij hun eerste kind kregen. Die verschuiving heeft nogal wat gevolgen. Zo is het aantal vrouwen dat te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid mede hierdoor drastisch toegenomen.

Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien, heeft je leeftijd veel invloed op je vruchtbaarheid. De kans dat een vrouw zwanger wordt is rond haar 20e het grootst. Rond die leeftijd is de kans dat je zwanger wordt 25 procent per maand.

Rond je 31e duikt de kans dat je zwanger wordt onder de 20 procent en daarna neemt je vruchtbaarheid in hoog tempo af. Gemiddeld genomen is de kans dat je zwanger wordt op je 35e nog maar 16 procent.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna een derde van alle vrouwen boven de 35 jaar die zwanger willen worden te kampen heeft met vruchtbaarheidsproblemen. Uit de statistieken kun je dus afleiden dat je, als je de mogelijkheid hebt, niet te lang moet wachten met het krijgen van een kind.

Je leeftijd is van invloed op de kwaliteit en de hoeveelheid van je eicellen. Die neemt af als je ouder wordt. Er zijn minder eicellen in je eierstokken aanwezig en de eicellen die je nog hebt, hebben vaker te maken met zogeheten chromosale problemen.

De meeste van deze afwijkende eicellen worden niet bevrucht en veel van deze eicellen die wel bevrucht worden, hebben innestelingsproblemen. Dit leidt vaak tot een vroege miskraam.

Natuurlijk: er zijn meer dan voldoende voorbeelden van vrouwen die al een eind in de dertig zijn die snel en zonder problemen zwanger werden. Maar die voorbeelden nemen niet weg dat je een risico loopt als je (te) lang wacht met zwanger worden. Hoe langer je wacht met zwanger worden, hoe groter de kans dat je te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen.

 


Copyright - Privacybeleid